IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Киев са се чули взривове, според Украйна звукът не е свързан с нападение

Украинската армия е отблъснала атаки на руските сили в близост до 17 населени места в източната част на Украйна, предимно в Донецка област, през изминалото денонощие

08:56 | 14.01.23 г. 6
Снимка: ЕРА/БГНЕС
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Украинската армия е отблъснала атаки на руските сили в близост до 17 населени места в източната част на Украйна, предимно в Донецка област, през изминалото денонощие, съобщават от Генералния щаб на украинската армия, цитиран от Bloomberg.

Русия е нанесла пет ракетни удара по жилищни райони в Константиновка, Краматорск и Запорожие, 18 авиационни удара и 52 удара от реактивни системи за залпов огън. Двама души са загинали и един е ранен при руски обстрел на населено място в района на Харков в петък следобед, съобщи губернаторът на областта.

Украинските военни са ударили 16 пъти руски военни опорни пунктове и са свалили самолет Су-24 и дрон.

Тази сутрин са се чули взривове в Киев, за които някои канали в Телеграм, особено пропагандните, започнаха да пишат, че се осъществява предполагаема атака от Беларус. Експлозиите обаче не са свързани с военни действия, посочват от украинската агенция Униан. Според украинската армия звуците се използват с цел създаване на паника и излъчване на съобщение за офанзива от север. Такива настъпателни действия на противника обаче не се водят. При опасност от нападение, ще бъде задействан сигнал за тревога, напомнят от силите за сигурност на Украйна.

Причината за експлозиите, които са се чули, ще бъде съобщена по-късно. Известно е, че преди и след тях в столицата и региона не е обявявана въздушна тревога.

Според Украйна продължават боевете за ключовия град Соледар. Руското министерство на отбраната заяви, че неговите сили са превзели града, който се намира североизточно от Бахмут, след седмици на интензивни боеве. Украинската армия и президентът на Украйна Володимир Зеленски казват обаче, че войските продължават битката.

Междувременно екип на CNN в района е станал свидетел на организирано изтегляне на украински войски от региона на Соледар.

В по-късно изявление руското министерство признава ролята на свързаната с Кремъл група наемници Вагнер в превземането на града. Атаката срещу соленодобивния град Соледар е извършена от различни групи руски сили, като прякото нападение срещу украинските войски, държащи града, е извършено от свързаната с Кремъл частна наемническа група Вагнер, съобщи Интерфакс, като се позовава на руското министерство на отбраната.

„Настъпателните действия“ са извършени според „единна концепция и план, които осигуряват решаването на комплекс от бойни задачи“, казва се в съобщението, цитирано от Интерфакс. Директното нападение върху частите на града, окупирани от въоръжените сили на Украйна, „беше успешно разрешено чрез смелите и самоотвержени действия на“ силите на Вагнер, казва министерството.

Междувременно по време на заседанието на Съвета по безопасност на ООН постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Гринфилд е заявила, че Иран и Северна Корея продължават да планират да доставят оръжие на Русия, предава украинската информационна агенция Униан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 14.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Не бе, вие със сигурност ще пишете, но фактитя ще си изстисквате от онова място. И да видите руски танкове по жълтите павета, пак ще пишете. Нали това ви е работата. Вие сте морската пехота на НАТО в информационната война. Semper Fidelis!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... Че Олешка ваша ли е ?! Ти да видиш , щом конашенко казва сигурно е така ... :))) Бобът е сложен на котлона . Ври !! ... Като уври пак ще си пишем за Луганск и Мелиотопол ... В това число и за Крим ще пишем ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: *Искайте и ще ви се даде* - Матей 7:7. Вчера 5 ракети, днес - 55. Нали ти беше домъчняло за руски ракети - ето, получаваш. Доволен ли си? Ако не си - утре 105 и така, докато кажеш *стига!*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
Що не чета нищо за падането на Соледар, който беше Украйна? Сега фронтът е разсечен на две. Бахмут е на 2 крачки и няма как да бъде защитен. Ако Путин спре да се прави на шахматист и започне сериозни военни действия, СВО може да приключи до 2-3 месеца. Прозорецът на възможностите е някъде около 4-5 месеца. Но Харков, Николаев и Одеса задължително трябва да бъдат освободени от бандеронацитата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Ти нещо съвсем смени рефрена. Клюмна ти гребена яко. Няма бой на шкеммбета у дувари, няма Мелитопол и Луганск - сезонът на мечтите мина. Даже Олешка я забрави. Разбирам, тегаво е, че няма перемога, а трябва да се пише нещо за да мърда хонорара, но дай малко повече от себе си. Ким дебелия, трофейна сол, пелмени - несериозно някак си, мърляво. Няма инспирейшън, вяло. Нефелна работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
Друзя антивакъре-газовици-ракетчици , вчера сте изстреляли 5(пет) ракети ... Скоро ким дебелият ун ще изстрелва повече от вас на ден ... горе-долу със същата точност плюс/минус там докъдето стигне ... Взехте ли я тази мина за сол най-накрая , да може пригожин да занесе малко трофейна сол на нечестивият занулен детеубиец за изварата в пелмените ... Защо не чета дитирамби за втората най-могъща , къф завоевател е (пардон денацификатор) ?! Вземете се стегнете в кръста и пишете ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още